Boeken over stotteren – broddelen

Hieronder een kleine selectie leesboeken waarin de hoofdpersoon iemand die stottert is. Daarnaast ook een aantal boeken die meer gericht zijn op het geven van informatie over stotteren. Vrijwel al deze publicaties, naast brochure en foldermateriaal, kunt u vinden op de Webshop van de Nederlandse Federatie Stotteren – de NFS.

Kinderen vanaf 6 jaar

Alles drie keer’, Christina Guirlande, Zirkoon Uitgevers, Amsterdam, 2003

Anne is verhuisd. Ze zit op een nieuwe school. Als ze haar naam moet zeggen lukt het niet. De woorden willen nooit in één keer uit haar mond. Ze moet altijd drie keer herbeginnen. De kinderen lachen haar uit. Tot Anne gaat zingen.

‘De woordenwolkjesmachine’,  Kato Polfliet, Clavis Uitgeverij, 2016.

Een informatief prentenboek waarin kinderen vanaf 5 jaar op een speelse manier meer te weten komen over stotteren.

Kinderen vanaf 8 jaar

‘Roos & Anders’ , Kristien Dieltiens en Seppe van den Berghe, Clavis Uitgeverij, Hasselt-Amsterdam, 2009

Het leven ziet er voor Anders niet zo geweldig uit. Hij heeft geen vrienden, hij stottert, hij wordt gepest, hij is verliefd op Violet, zijn vader is bezeten van voetbal en zijn moeder is de hele dag bezig met bloemschikken. Anders zou liever anders willen zijn. Op een dag valt er een vreemd voorwerp uit de lucht. Het is groot en roze van kleur. Opeens wordt het leven een heel pak aangenamer en alles wordt veel rooskleuriger. Een fijnzinnig en humoristisch verhaal voor iedereen die graag zichzelf wil zijn, ook al ben je een beetje ‘anders’.

‘Ik kan beter stotteren dan jij’, Koppen, K. (herzien 2011) te bestellen via de NFS webshop

Dit boekje gaat over Kas én over stotteren. Dat kan moeilijk anders want Kas stottert namelijk. En hoe! Vroeger vond hij dat heel vervelend. Hij probeerde zo min mogelijk te praten. Tegenwoordig trekt hij zich meestal niets meer aan van zijn stotteren. Doet iemand hem na dan zegt hij; ‘Ik hoor het al. Ik kan beter stotteren dan jij!’ Kas is veranderd. Hoe dat is gekomen, vertelt hij zelf. Een boekje met weetjes en opdrachtjes.

‘Ik stotter gewoon’, Eelco de Geus, te bestellen via de NFS webshop

Informatieboekje. Als je stottert, dan doet je mond niet precies wat jij graag wilt. Soms wil je wat zeggen en dan lukt het niet. Soms zeg je iets en dan zegt iemand anders: “Stotter niet zo” of ”Doe eens rustig” of “Haal eerst eens diep adem”. Dat is niet leuk. Dan vergeet je vaak wat je wilde vertellen. Of je wordt er boos of verdrietig van. In het boekje ‘Ik stotter gewoon’ staat van alles over stotteren. Hoe het komt dat je stottert…. dat je de ene keer wel en de andere keer niet stottert…. dat sommige mensen het niet begrijpen… dat je er soms mee geplaagd wordt… dat een heleboel andere kinderen ook stotteren en dat stotteren soms naar is en soms niet …. Een paar kinderen die stotteren hebben ook een stukje geschreven.

‘Stotterkit. Stotteren, hoe werkt dat bij jou?, Carla van Wensen, BV Uitgeverij SWP, 2011.

Stotteren is niet leuk. Eigenlijk kun je bijna nooit zeggen wat je voelt en bedoelt. Dit kan ervoor zorgen dat je het geloof in jezelf verliest. In dit boekje wordt uitgelegd dat wat je denkt over jezelf en hoe je denkt, ook te maken kan hebben met stotteren. Wanneer je weet hoe het stotteren bij jou werkt, kun je er anders mee omgaan. Je zult je daardoor in ieder geval rustiger voelen en meer ontspannen, waardoor het spreken gemakkelijker gaat.
Dit boekje is speciaal geschreven voor stotterende kinderen van circa 7-11 jaar, betrokken ouders en/of hulpverleners. Door middel van opdrachten, spelletjes, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het stotteren bij hen werkt. De verhaaltjes kunnen voorgelezen worden of afgeluisterd via de pc/mp3 speler. Wanneer de ouder dit boekje samen met het kind doorneemt, krijgt de ouder meer zicht op wat het stotteren met het kind doet.

‘Daan durft’, Evelien van Dort, Kwintessems Uitgeverij, 2008

Daan wordt op school gepest door Ricardo want Daan weet nooit wat hij terug moet zeggen. Hij woont met zijn zus en ouders boven de groentezaak van zijn vader in de Grote straat. Wanneer Ricardo ook in de Grote straat komt wonen, voelt Daan zich niet veilig meer en loopt weg…
Juf Els helpt met zoeken en geeft goede raad. Daan mag op Bella, een Berner Senner hond passen. Bella geeft hem zoveel vertrouwen dat Daan steeds meer vrienden krijgt. Nu helpt hij Ricardo zodat hij zich thuis voelt in de Grote straat. 
Met het kindercircus op school is Daan geen beer, hij wordt berentemmer en er wacht hem een grote verrassing… Bella mag blijven!

 Kinderen vanaf 10 jaar

‘Dodo’, M. van den Kroonenberg, Uitgeverij De Vier Windstreken, 2022.

Dorian start in de brugklas. Hij vertelt zijn verhaal over stotteren. Geschikt voor kinderen die in de brugklas gaan beginnen en moeite hebben met (nieuwe) sociale situaties. Een samenlees-boek.

‘De jongen die iedereen laat lachen’, Helen Rutters, Uitgever Billy Bones, 2021.

Het boek geeft een heel mooi beeld hoe een kind dat net naar de middelbare school gaat zich kan voelen. Alleen, bang voor pesten. Hij probeert niet op te vallen in de klas zodat niemand hoort dat hij stottert. Billie is naarstig op zoek naar de oplossing van zijn stotteren. Hij gaat daar onder andere voor naar een logopedist. Jammer van het boek is dat logopedist er niet heel goed vanaf komt. De hoofdpersoon komt er al 2 jaar, er verandert niks rond het stotteren en hij vindt het niet zo leuk. Hij moet vooral technieken oefenen, waarbij één van de technieken vooral vermijding aanmoedigt. Gelukkig doet Billie er niks mee, hij vraagt zich af waarom de techniek beter is dan een stotter laten horen. Bij het lezen van dit boek is het belangrijk om oog te hebben/te bespreken met het kind dat therapie anders kan/moet en wel heel behulpzaam kan zijn bij een stotterprobleem zoals dat van Billie.

‘Niks zeggen!’, Gideon Samson, Uitgeverij Leopold, Amsterdam, 2008

Pom is een jongen die nadenkt over de mensen en gebeurtenissen in zijn leven. Hij kan erg goed schilderen, verzamelt mooie stenen en houdt heel veel van voetballen – al is zijn vriend Alex daar beter in dan hij. En anders Bas wel, de nieuwe jongen in de klas die uit Afrika komt. Die is goed in alles. Tot Pom ontdekt dat hij een geheim heeft. En over geheimen gesproken: is opa echt alleen kwaad omdat Pom geen Kees heet, zoals hij? Of is er nog iets anders aan de hand? Op Poms tiende verjaardag gebeurt er iets heel ergs. En als Pom dat geheimzinnige kistje niet had meegenomen, was opa’s geheim nooit ontdekt…

‘K..k..kleuren in je kop’, Henk van der Winden, Uitgeverij de Fontein, 2004

Marco ontmoet in het internaat Ingrid en Paul, die net als hij om verschillende redenen niet thuis wonen. Ze worden vrienden. Van Ingrids vader krijgt Marco een mondharmonica waarmee hij alle ‘gekleurde liedjes in zijn kop’ leert spelen op de kermis. Hij vergeet zelfs te stotteren!

‘De survivalgids stotteren en broddelen‘, Annick Beyers, Abimo Uitgeverij, 2015.

De focus in deze survivalgids ligt vooral op stotteren begrijpen. De gids stimuleert om het stotteren bespreekbaar te maken en het niet uit te laten groeien tot een probleem. Een boek vol tips en ervaringsverhalen, geschreven voor kinderen en ouders om samen door te nemen!

13+

‘Su-su-superster’, Marcel Vaarmeijer, Van Holkema & Warendorf, 2013.

De 15-jarige Maikel is een wat aparte jongen. En omdat hij stottert wordt hij vaak gepest en heeft hij nauwelijks vrienden. Daarom sluit hij zich in zijn vrije tijd vaak op in zijn kamer en draait hij oude cd’s van zijn vader. Op een dag horen zijn moeder en zusjes Ilse (12) en Roos (13) hem meezingen met een bekend nummer. Het klinkt zo mooi dat ze bijna niet kunnen geloven dat het Maikel is. Met veel moeite weet Ilse hem over te halen om mee te doen aan het populaire tv-programma Superster. Iedereen is ervan overtuigd dat Maikel gaat winnen. Maar de concurrentie is groot en er worden vuile spelletjes gespeeld. Zal het de onzekere Maikel lukken om zich in deze hectische situatie staande te houden?

‘Stotteren doe je niet alleen’, Carla van Wensen & Ilanda de Dood , NFS shop

Elke persoon die stottert, weet dat zijn stotteren niet altijd aanwezig is en dat je vaak ook vloeiend spreekt. Hoe kan dit? In dit boek wordt uitgelegd wat stotteren nu precies is en vind je praktische tips, oefeningen en opdrachten om anders met je stotteren om te kunnen gaan.

Daarnaast wordt door stotterende jongeren zelf verteld hoe verschillende factoren van invloed kunnen zijn op je spreken: wat je denkt, voelt, je fysieke gesteldheid, de mensen om je heen en de situatie waarin je zit. Zij vertellen over hun stotteren en hoe er mee om te gaan in het dagelijks leven. Thema’s zoals bijvoorbeeld: school, vrienden, verliefdheid, ouders en familie komen aan de orde.

Volwassenen

‘Vervelend dat ik stotter maar niets te vertellen hebben is nog vervelender’, Richard Heeres, Teksttalenten 2011, ISBN 9789089543189, verbonden website www.stotteraars.nl

Een bundel met zeven uitgebreide interviews met succesvolle stotteraars en zeventien portretten van bekende Nederlandse én buitenlandse stotteraars, zoals Sanne Hans, Erik Hulzebosch, Elvis Presley en Rowan Atkinson.

Deze uitgave laat stotteraars kennismaken met de positieve en negatieve ervaringen van andere stotteraars. Maar ook bijvoorbeeld ouders, familielieden, vrienden, docenten, werkgevers en (aankomend) logopedisten biedt dit boek inzicht in de problemen – en soms verrassende capriolen – van stotteraars.

‘Te snel voor woorden’ – hoe de ontdekking dat ik niet stotterde maar broddelde mijn leven veranderde.  R. Wilhelm, Big Time Publishers 2019, ISBN 9789463864954. 

Dit boek neemt je in 12 hoofdstukken mee door het proces dat de schrijver is gegaan m.b.t. zijn onduidelijke en onvloeiende spreken. Met de diagnose van broddelen vallen de puzzelstukjes op zijn plaats. Eigen ervaringen en die van anderen die broddelen zijn ook in dit boek te vinden. 

Informatie voor ouders

‘Kinderen die stotteren’, Ad Bertens en Jacqueline Weeda (ISBN 97890 8506 3896). Een informatief boek speciaal geschreven voor ouders, verzorgers en leerkrachten.

‘Stotteren voorkomen’, William H. Perkins (ISBN 90313 1580). Sommige kinderen groeien over hun stotteren heen, bij anderen wordt het stotteren erger. Tips wat je kunt doen of juist nalaten om te voorkomen dat het erger wordt vind je in dit boek.

Webshop NFS:

  • ‘Kindergids 4-8 jaar’, Een naslag en opzoekboek voor ouders van stotterende kinderen.
  • ‘Down syndroom en stotteren’, een brochure van Maike Beks en Carlijn Dams met algemene informatie over stotteren bij een kind met Downsyndroom.
  • Voor diverse informatieve folders over stotteren, stotteren in het onderwijs en nog veel mee

Maatschap voor Logopedie & Stottertherapie

Schildstraat 24
6444 XM Brunssum
045-5271228
logo-stottertherapie@kpnmail.nl

logo-stottertherapie.nl
Responsive Menu Clicked Image