Training

WORKSHOP  “WERKEN MET DE RICHTLIJN STOTTEREN IN DE PRAKTIJK”
Door: Ellen Laroes | Iris Lindelauf    
Op aanvraag , doelgroep: logopedisten

Op 31 oktober 2014 werd de richtlijn stotteren gepresenteerd.Deze richtlijn geeft evidence based aanbevelingen voor geschikte behandelwijzen van cliënten die stotteren. Om collega logopedisten kennis te laten maken met deze richtlijn organiseren wij vanuit onze praktijk een workshop avond van drie uur waarin het in kaart brengen van je persoonlijke kennis, vaardigheden en attitude rondom het gebruik van de richtlijn aan bod zullen komen. Na deze avond hopen wij dat je voldoende inspiratie & kennis hebt opgedaan om met de richtlijn aan de slag te gaan in de praktijk en zo een bijdrage te leveren aan de kwalitatieve zorg voor mensen die die stotteren

Voor meer informatie kun je naar de praktijk bellen. Ellen of Iris geven je graag meer uitleg.
045-5271228

VERDIEPINGSDAG (RESTART-)DCM – 12 mei 2017 – Marie-Christene Franken  & Ellen Laroes

Voor alle logopedisten die de 3daagse cursus hebben gevolgd of voor die logopedisten die al goed bekend zijn met de werkwijze. Een kans om probleemoplossend met casuïstiek te werken en om daarmee verdieping te bereiken. Voor informatie en/of aanmelding: restartdcm@erasmusmc.nl

BEHANDELEN VAN JONGE STOTTERENDE KINDEREN VOLGENS HET DEMANDS & CAPACITIES MODEL (RESTART) – 3 DAGEN
Door: Marie-Christine Franken & Ellen Laroes
15-16 februari en 11 mei 2017 10:00 – 17:00 uur, Rotterdam ErasmusMc, geaccrediteerd voor 28 punten

In 2018 zal in het voorjaar deze cursus opnieuw worden aangeboden.

De richtlijn stotteren adviseert behandelen van jonge, stotterende kinderen te doen volgens het Demands & Capacities Model (DCM)- RESTART-werkwijze  of volgens het Lidcombe Programma (LP). Onderzoek heeft aangetoond dat beide behandelingen vergelijkbare resultaten geven (de Sonneville et al, 2015). Ouders moeten daarmee de keuze voorgelegd krijgen aan welke werkwijze zij de voorkeur geven.

De driedaagse workshop is bedoeld voor collega -logopedisten die praktisch aan de slag willen met het Demands en Capacities Model (DCM) volgens de RESTART werkwijze. Zie voor een overzicht van de werkwijze: http://www.nedverstottertherapie.nl/pdf/RESTART-DCMWerkw.pdf.

Op dag 1 van de workshop komen aan bod: het doen van een diagnostisch onderzoek en voeren van een adviesgesprek; het opstellen van een omschrijvende logopedische diagnose; het formuleren van een behandelplan met SMART doelen; intensief oefenen van het verlagen van motorische en linguïstische Demands (Verwachtingen). Op dag 2: het verlagen van emotionele en cognitieve Demands en het vergroten van de motorische, linguïstische, emotionele en cognitieve Capacities (Mogelijkheden). Op de derde cursusdag , ongeveer drie maanden later, worden ieders ervaringen in de praktijk aan de hand van eigen casuïstiek besproken.

Voor organisatorische vragen, kosteninfo en aanmelding:

  • restartdcm@erasmusmc.nl

Mensen die nog inhoudelijke vragen hebben kunnen deze schriftelijk of telefonisch stellen:

  • Ellen Laroes: logo-stottertherapie@kpnmail.nl – tel nr. 045-5271228
  • Marie-Christine Franken: m.franken@erasmusmc.nl – tel nr. 010 -7036073/ keuze 3.
logo-stottertherapie.nl